24 april 2024

1980-talet

1980

Fotbollslaget går till final i Bothnia Cup där man förlorar mot Gammelstad IF med 0-4. Bothnia Cup motsvarade gamla tiders DM-final.
IFK arrangerar Ungdoms-DM på skidor. Och givetvis vinner herrarna stafettguldet för seniorer i skid-DM.
Karl-Arne Norberg tar sin första inteckning i ”Davids Pris”. Han blir utsedd till årets vinnare i hård konkurrens med Claes-Göran Lundgren.

1981

Vasaloppsseger
Sven-Åke Lundbäck, OS-vinnaren, åker i Råneås färger detta år. Han vinner den tävlingen i Sverige som har högst status, nämligen Vasaloppet.
Våra basketungdomar når slutspelet i Stockholm med Sveriges bästa ungdomslag med.
En fotbolls turnering för ungdom instiftas av David Larsson och kallas ”Farbror Davids Cup”. Våra grabbar blir 3:a under detta premiärår.
En sommarfest arrangeras av föreningen på Nordanborg (Kängsön).
Vinnare av Davids Pris blir Kent Höglund, hans andra inteckning i priset.
Fotbollslaget blir tvåa i serien efter förlust i seriefinalen mot Överkalix i Div IV (1-2). En match där marginalerna inte var på vår sida. Underläge med 0-2 efter en kvarts spel.

1982

Sven-Åke Lundbäck saknade en medalj i sitt prisskåp! Denna medalj tog han vid skid-DM tävlingar i Gällivare. Klockan var 12.55.25, den 17 januari 1982 när han vann sitt efterlängtade DM-tecken.
Föreningen arrangerar tillsammans med Sjulsmark och Ersnäs Hjortron Cupen på skidor med flera världsåkare på startlinjen. Ex. Thomas Wassberg. Gunde Svan vann!
Det byggs en dansbana med scen och kurar på Nordanborg.
Fotbollslaget blir återigen bara tvåa i serien. Bodens BK vinner serien efter vinst med 9-1 mot Hornskrokens IF i den sista matchen. Det pratades om läggmatch! Vi förlorade alltså på målskillnad efter 22 omgångars seriespel. Tränaren Jan-Olov Ölverudh och spelarna hade svårt att repa sig efter detta.
Lars-Erik Wickström (Niemiselarn) blir skyttekungen i Div IV södra med 26 mål och får välförtjänt mottaga ”Davids Pris”. Det var hans första inteckning.
Stor saknad efter stora idrottsledare
Mycket oväntat kom budet om Leo Kairentos bortgång. Vi kommer med tacksamhet minnas Leo som en stor idrottsman och idrottsledare.
David Larsson, 81 år, som vigt sitt liv för idrotten, insjuknade under en fotbollsmatch i maj månad och avled senare på kvällen på lasarettet.
Han var inspirationskällan, pådrivaren och banerföraren för idrottens ideal hemma i Råneå. Här nådde han sitt stora mål – att forma ungdomen och slussa in dem i idrotten.

1983

IFK Råneå fyller 60 år
Med anledning av IFK:s födelsedag startades en jubileumskommitte som ordnade en proffsig utställning innehållande det mesta från IFK Råneås historia. Speciellt imponerades man av det fina bildmaterialet. Rolf Selberg, bygdens egen konstnär, gör i anslutning till 60-årsfirandet ett begränsat antal tavlor i grafik. Motiven kommer från basket, fotboll och skidor.
Basketsporten blommar som aldrig förr i Råneå. Cirka 100 ungdomar i åldrarna 7- 16 år deltar i olika lag. Björn Bergvall är ordförande i basketsektionen.
Fotbollslaget blir tvåa – igen! Nu var Rutvik för bra. IFK Råneås bästa spelare detta år var Kent Höglund som tilldelades ”Davids Pris” för tredje gången.
Hans Hellberg utses till årets ungdomsledare inom klubben. Årets junior blir Peter Grahn.
Engelska ligalaget Birmigham gästar Råneå – 812 åskådare!
Råneås basketdamer vinner Div II och gör entre i Div I! Erik Wasberg, 22 år, gör ett jättejobb för basketen i byn. Han är damtränare, spelare och domare.
Noterbart är att IFK Råneås damlag åker på tiderna utklassning vid match mot Kometerna. Umeålaget krossade Råneålaget med 144-12. Ett rekord i sitt slag…

1984

Ungdomsframgångar i basket
Uder det 61:a verksamhetsåret hamnar IFK Råneås B-pojkar i basket på andra plats i RM-slutspel (riksmästerskap). Blackeberg, ett Stockholmslag blev för svåra i finalen, förlust 82-45. Thomas Erkén och Tommy Forsmark blir valda till All-Star Team! Andra framträdande namn var Håkan ThunBjörn PetterssonKenneth Skoog.
IFK:s damer åker ur basketettan. Endast en seger orkade laget med.
Ny ordförande i IFK Råneå
Kjell Karlsson avtackas efter tre framgångsrika år som ordförande och efterträds av Owe Höglund.
Sten Sjöberg blir ny fotbollsordförande.
Fotboll
Generationsväxling på gång för IFK Råneå, slutade femma i Div.IV Norra. Jolle Ölverudh fungerar som spelande tränare för laget. Kent Höglund erhåller Davids Pris för fjärde gången på de sju år som priset funnits. En annan spelare som gör en toppsäsong är målskytten Thomas Lindbäck. Talang för året – Patrik Sandberg, 15 år, kommande fotbollsstjärna.

1985

62:a Verksamhetsåret! Medlemsantalet har under året varit rekordstort, 929st, en ökning från 1984 med 600 medlemmar.
Nytt kontrakt
A-laget i fotboll klarade nytt kontrakt i Div IV Södra. Detta efter vinster i de tre sista matcherna!
Thomas Lindbäck erhåller Davids Pris för sina fina insatser under spelåret. Thomas dundrar in 16 mål i seriespelet!
Herrtvåan i basket
Råneås unga herrlag vinner seriefinalen under våren mot Överkalix i Div III och spelar därmed i Div II under 1985-86. De unga spelarna, Thomas Erkén och Tommy Forsmark börjar redan nu visa sig mogna för spel mot de lite äldre herrarna i Div III. Erik Wasberg drivkraftig både på och utanför plan!
Duktiga skidungdomar
Inom skidor har klubben flera ungdomsåkare som visar fina takter i skidspåret, tex. Jan-Erik Abrahamsson och Janne Siekas. Även Siv Larsson (Bertil Larssons dotter) har åkt bra i sin åldersgrupp, damer 19-20 år.
Ansträngd ekonomi
Klubben har mycket ansträngd ekonomi, mycket beroende på att dansinkomstema uteblivit. IFK visar ändå ett plusresultat i kassaredovisningen. IFK ansvarar för Kängsöns Fritidsområde, detta genom ett avtal med Luleå Kommun. Noterbart är att Bosse Enström gör ett fint jobb genom att hålla området rent och snyggt!

1986

Medlemsrekord 63:e verksamhetsåret och 1099 medlemmar i klubben, vilket är rekord i IFK Råneås historia. Det konstaterar föreningsordförande Owe Höglund på årsmötet i februari månad.
Vattenfalls lag
IFK Råneås fotbollsgrabbar bär Vattenfalls reklam på sina tröjor. Älvräddarna i Norrbotten tycker att Vattenfall försöker köpa opinionen i Råneå älvdal. Det blir stor tidningsrubriker i länspressen. Ordförande Owe Höglund menar ”Det är långsökt att se det här som om vi vill bygga ut älven. Vi har 1100 medlemmar i IFK och vi har säkert företrädare både för och emot en utbyggnad. Men vi måste se det krasst ekonomiskt, så här ser idrottsklubbarnas verklighet ut.”
Lilla VM
A-pojkarna i basket vinner Lilla VM. I finalen krossar laget Bobas med 93-36. Spelarna har tränat och spelat ihop i 6 år. Bror Erkén  har tränat laget.
En sagolik Fritidsgård
En ny fritidsgård invigs på Tallheden i Råneå. Där har föreningen tillgång till kansli, konferensrum, klubbrum, mörkrum, keramikverkstad, scen och gymnastiksal.
När fritidsgården invigdes kom mellan 1000-2000 besökare för att se den nya fritidsgården.
I biljardrummet möts de av en ”sagovision” på ena väggen. En målning av Rolf  Selberg och Anna Johansson. Motivet är hämtat ut böckerna om Isfolket. Bara denna målning är värd ett besök på gården.
Kristin Lundkvist är IFK Råneås heltidsanställda föreningskonsulent/fritidsgårdsföreståndare. Ungdomarna älskar henne!

1987

64:e verksamhetsåret – ett ganska lugnt idrottsår – föreningen luter sig mest mot fint ungdomsarbete.
Lilla VM
För andra gången kvalificerar sig ett pojklag i fotboll till slutspelet. A-pojkarna vinner sitt kval inom Luleå-regionen och får spela slutspel i Boden. Där blir laget utan segrar men får stora erfarenheter av tuff matchning mot bl.a. Malmberget (0-1) och Piteå (2-5).
Förutom A-laget spelar vi med ett U23-lag. Detta för att klubben skall kunna ta hand om alla som vill spela fotboll på senior och juniornivå.
Davids Pris
Roger Lööv utses till årets fotbollsspelare för andra året i rad och får första inteckningen i nyinstiftade Davids Pris. Kent Höglund erhåller det gamla för alltid eftersom han har flest i det under den stipulerade 10-års perioden.
UDM-segrar i basketboll
IFK:s duktiga basketungdomar vinner vid ungdoms-DM i Boden klasserna pojkar C och pojkar mini 2. Ledare för lagen är Gunder Nilsson och Hardy Ericsson.

1988

65:e verksamhetsåret – Owe Höglund har suttit som ordförande i 4 år och har avsagt sig omval. Owe arbetar i Stockholm för tillfället och det är svårt att kombinera ordförandeskapet med arbetet. Valberedningen har inte lyckats finna någon annan kandidat till posten. IFK Råneå tillsätter en interimsstyrelse fram till extra årsmötet 17 april.
Owe fortsätter
Efter extra årsmötet står det klart med en ”nygammal” ordförande, Owe Höglund. Övriga ledamöter: Kjell KarlssonRolf SelbergLeena BlomEva Bergström, Kent Höglund och Sten Sjöberg.
Fotboll
Det blir nedflyttning till division V för anrika IFK Råneå. En division som laget inte har varit i sedan 50-talet. Nu gäller det att ta nya tag i fotbollen och komma tillbaka till Div. IV så fort som möjligt. Ivan Nordkvist får Davids Pris.
Basket
Hallå, Hallå Råneå! – Vart tog ni vägen? (Rubrik i NSD-sport)
Idag finns det varken dam- eller herrlag i basketen. Enbart ungdomslag som spelar. Klart att det är ett svaghetstecken säger Margareta Ericsson som sektionsbas, men ”Vänta bara, vi kommer igen. Vi är på frammarsch.”
Skidor
IFK Råneå satsar igen. Talangfulle Stefan Forsmark skall börja åka för klubben. Stefan har tidigare åkt för Sörbyns IF.
Daglägerverksamhet
IFK Råneå satsar på ett projekt med social inriktning i samarbete med områdesgruppen och Bup i Luleå. Dagläger är inriktat till de yngre barnen under två första veckor efter skolans slut och är förlagd till fritidsgården.

1989

Åter Herr- och Damlag
Basketbollen inom klubben studsar nu både på seniorsidan och på ungdomssidan. Basketsektionen har lyckats få igång både herr- och damlag. Nye ordföranden, Leena Blom, är mycket nöjd med basketutvecklingen inom klubben. Tränare för herrlaget är Tommy Forsmark och Håkan Thun. För damlaget är det Yngve Berg som är ”slavdrivare”. Duktiga ledarnamn alla tre.
Ungdomssatsning på fotbollen
Av naturliga orsaker är klubben tvingad att satsa fullt ut på fotbollsungdomar i seniorfotbollen. Tränare för A-laget är ”Jolle” Ölverud, assisterad av Thomas Lindbäck som fungerat som hjälptränare.
Marknaden som får Råneå att sjuda av liv
IFK har ordnat marknad i samhället för första gången. Sten Sjöberg som håller i trådarna för den nybildade ekonomisektionen säger: ”Vi I IFK Råneå vill dels skrapa ihop så mycket pengar som möjligt till föreningen dels göra något positivt för hela bygden!” Ca 200 ideellt arbetande människor har slitit sammanlagt 5-6000 timmar med marknaden som blev en formidabel succé.
Marknadsgeneralerna – Sören Blom och Mats Engstedt
Två stycken IFK:are som framförallt gjort det möjligt att få till en sommarmarknad. Utan dessa två ”marknadsgeneraler” hade det varit svårt att få till en marknad. Eldsjälar är ett uttryck som passar väl in!
Kampanj mot droger i IFK
”Drogfritt Råneå” – IFK drar igång en brett upplagd kampanj mot droger av alla slag i Råneå med omnejd. Klubben har erhållit pengar från socialstyrelsen för ändamålet. Det är ovanligt att en idrottsklubb tar så startkt socialt ansvar som vår förening gör…
Omorganisation
Två nya sektioner blev facit för omorganisationen som genomfördes på årsmötet – ekonomisektion och fritidsgårdssektion. Ledamöterna i de nya sektionerna blev – Ekonomisektion: Sten SjöbergKjell KarlssonMats EngstedtSören Blom och Tor Johansson. Fritidsgårdssektion: Rolf SelbergPeter HenrikssonÅsa Sunnergren och Christin Lundqvist. Ordförande blev för sjätte året i rad Owe Höglund.

>> Nästa 1990-tal >>