16 juni 2024

1950-talet

1950

Tage Bergström vinner åter DM:et, nu på 50 km. Världsmästaren på 18 km, Karl-Erik Åström, Alfredshem tävlar och vinner IFK:s traditionella vårtävling på ”våffeldagen”.
DM i bordtennis i Råneå. P-G Hedman, Liras gamle bordtennisräv möter Per-Ulf Sjöberg i singelfinalen. Liraspelaren är stor favorit men Per-Ulf manövrerar ut ”mästaren” med 3-0 i set. Juniorerna spelaren en Råneå-final! Ronald Ängtoft, färgstark, slagkraftig, våldsamt forcerande mötte Sven-Erik Sandberg, en underskruvarnas mästare. Rolle slår bort sig och Sven-Erik skräller i finalen. Efter den matchen spelar de båda juniorerna en dubbelfinal mot de mer garvade Råneparet, Per-Ulf Sjöberg/Sven SandbergRonald Ängtoft och Sven-Erik Sandberg vinner matchen. En ny skräll alltså!

1951

Nya DM-tecken för bordtennisspelarna. Frågan om ishockey i IFK bordlades tills vidare.

1952

Skidässen Nisse Täpp och Einar Josefsson deltar i IFK:s skidtävlingar. IFK söker på nytt DM-tävlingar på skidor.
Ronald Ängtoft vinner bordtennis-DM i singel mot Per-Ulf Sjöberg. Ren klubbfinal alltså. Anna Lindström blir distriktsmästare för damjuniorer. Hon vinner lite senare också Norrlandsmästerskapet! Om ni undrar vem hon är så heter hon Anna Thun som gift och arbetar som lärare på Råneskolan. Hennes man Göran Thun var också en mycket bordtennisspelare. Bland annat ”Oldboysmästare” i Norrbotten på 60-talet.

1953

IFK Råneå 30-års jubilerar med att vinna juniorernas lagtävling i bordtennis-DM. Harry Öbom blir singelmästare för juniorer och seniorerna tar hem dubbelspelet.
IFK arrangerar för andra gången med stor framgång DM-tävlingarna på skidor. Kallt var det under DM-tävlingarna, -25 grader vissa dagar. Detta var Bertil Larssons sista stora år och han vann 15 km och blev tvåa på 30 km efter Edgar Skailo. Tillsammans med Bertil Nilsson och Manfred Mattson vinner Bertil också DM-stafetten.
Manfred Mattson vinner också VM-guld i det svenska militärlandslaget i Adermatt i Schweiz. Det var status i den tidens militärtävlingar! Noterbart är att både Manfred och Bertil behärskade ”kallföre” bäst.

1954

Kom basketboll till Råneå. Det var då Arne Jansson tillträdde en gymnstiklärartjänst i Råneå. I all enkelhet planerade man en korpserie både i basketboll och badminton.
En ungdomskommitté bildas som redan första året får 61 st. medlemmar.
IFK Råneås fotbollslag når för första gången DM-finalen i fotboll. Tyvärr, trots hemmaplan blev det förlust med 3-1. Luleå Sportklubb blev för svåra.
2000 åskådare kantade fotbollsplanen en torsdagkväll med regntunga moln.

1955

Manfred Mattson hade åkt så bra i Norrbottenstävlingarna att han kvalificerade sig för en resa till Sovjetunionen med det SVENSKA LANDSLAGET!
Arne Jansson erövrar två DM-tecken i allmän idrott, 100m häck och tiokamp.
Arne ordnar också att basketbollen kommer med på IFK Råneås idrottsprogram. EN MILSTOLPE I IFK:s HISTORIA!

1956

Somnar bordtennissektionen in totalt. Enligt Stig Sjöberg saknades ambitionen av spelarna att träna rationellt! Det var ett krav som Stig Sjöberg tyckte var ett måste för att utveckla sporten. Därför gick det som det gick…
Badmintonintresserade bildade en egen kommitté. Även en isbanekommitté bildades.
Arne Jansson tar nya DM-tecken i allmän idrott.
Basketjuniorerna går till semifinal i DM.
Bo Sandström spelar med i juniorlänslaget i fotboll. A-laget i fotboll avancerar till Div IV Norra. Återigen blir det stryk i en DM-final mot samma motståndare som året innan. Resultatet, 6-0.
Som ni ser börjar IFK Råneå få många idrottsgrenar på programmet.

1957

David Larsson ville inte fortsätta som ordförande i klubben. Han hade suttit i 20 år (1937) men valberedningen kunde inte hitta någon ny kandidat. Klubben stod utan ordförande i en månads tid innan David låter sig övertalas och han sitter som ordförande åren 1957-1963 – det är unikt! För första gången ordnas en pimpeltävling. En ishockeyplan invigs – detta tack vare samarbete IFK Råneå  och Råneskolan.
NORGETURNÉ – Fotbollslager gör en mycket lyckad Norgeturné, bara segrar registrerades. Ett samspelt IFK Råneå kom hem, det var lite si och så med samträningen på 50-talet. Laget blev tvåa i serien efter förlust i sista matchen mot IFK Kalix med 0-2.

1958

Manfred Mattson blir dubbelmästare vid skid-DM.
Basketlaget blir tvåa i div III.
Ishockeylaget blir trea i sin första serie.
Badmintonsektionen kör serietävlingar inom föreningen. Noterbart är att det var Valter Hägg och Kurt Öbom som var de stora entusiasterna. De krigade hårt om golvutrymmet med basketbollen, målade egna linjer för sin sport i gymnastiksalen och påtalade att badminton var en konditionssport. De möttes av misstro bl.a. av fotbollsspelarna. Dessa fick gå en match mot Kurt Öbom och Valter Hägg som på så sätt fick fotbollsspelarna att förstå att det var krävande att spela badminton. ”Rulle” Holmkvist och Per-Ulf Sjöberg var med och spelade…De fick mest jaga den lätta bollen!

1959

Ger skidtävlingarna inget netto men pimpeltävlingarna går bra!
Manfred Mattson vinner nya DM-framgångar och badmintonspelarna får utbyte mot Kiruna. Det var svårt för badminton att få motstånd i länet. Dessutom var man styvmoderligt behandlade från föreningshåll. Att under sådana förhållanden hålla igång sporten var beundransvärt. Valter Hägg funderade om sporten kom för tidigt till Norrbotten. 

>> Nästa 1960-tal >>