Hoppa till sidans innehåll

1990-talet


1990

Fotbollen är på väg

De unga Råneåspelarna har utvecklats ordentligt sedan förra året. Ledarna för A- och J-laget, Tomas Lindbäck, Hans Bergman, Hans Sandberg och Roger Strand har lagt ner ett proffsigt arbete att utveckla spelarna både på och utanför planen.

Årets Davids Pris tilldelades Niclas Dahlström, Lirakillen, som från sin position i försvaret gjort en fin säsong. Träningspriset fick Robert Abrahamsson och Andreas Wikström. Jonas Bergman erhöll ett flitpris för sitt duktiga deltagande i både A- som i Juniorlag.

Basketboll
Herrarna gjorde en fin säsong i Div. III och hade sådana basketstorheter som Strömnäs GIF och Överkalix IF efter sig i tabellen.

Division III-spelet för de unga Rånedamerna blev som väntat tufft och lärorikt. Ett par segermatcher noterades men oftast fick spelarna förlustmatcher med sig i bagaget. Men i en serie med hela 20 seriematcher bör i alla fall ge en del erfarenheter.

Cyndee Peters

IFK arrangerar julkonsert i kyrkan med Cyndee Peters. En höjdare med massor av folk och fin stämning - en händelse att minnas!

Råneå Mäss- och Marknad arrangeras för andra gången och det verkar vara ett sådant arrangemang som har möjlighet att bli tradition i Råneå.

IFK Råneå har fått en ny ordförande – Sten Sjöberg.

Vår föreningskonsulent Christin Lundqvist slutar sin tjänst i Råneå och börjar som konsulent för Korpen i Norrbotten. IFK Råneå säger upp avtalet med kommunen om att driva fritidsgård, men efter många och hårda förhandlingar om förbättrade ekonomiska resurser gör man upp om ett nytt avtal.

 

1991

Ny styrelse i klubben

Sten Sjöberg är kvar som föreningsordförande och Patrik Holmgren som ledamot. Nya ledamöter blir Sören Blom, Krister Andersson och Lars Andersson. Föreningen anställer en ny idrottskonsulent/fritidsgårdföreståndare Leena Blom. Hans Hellberg blir ny ordförande i Fotbollssektionen och Basketsektionen får också ny bas, Gunder Nilsson.

Fotboll

Seniorlaget är med och krigar om segern i Östra Kustfemman men Pålänge vinner serien på bättre målskillnad. Juniorlaget spelar i Norrlandsserien. Hans Sandberg och Hans Bergman leder laget för andra året i rad. Långa resor till bl.a. Östersund, Örnsköldsvik och Härnösand har svetsat samman gänget på ett föredömligt sätt. Flera sensationella segrar noteras under spelåret med 1-0 mot Ope IF, i Östersund, som topp.

Basketintresset på topp

På vårkanten vinner herrseniorlaget Div III på ett övertygande sätt. Gunder Nilsson, basketbasen, lägger ner ett enormt arbete för att klubben skall kunna göra en seriös satsning inom seniorbasketen. Starka förändringar till Div II blir Tommy Forsmark, Glenn Jakobsson, David Lövgren, Arne Zackrisson och Peter Larsson. En kvintett som platsat i många Div. I-lag

Stefan imponerad av Rånebasket

Klubbens nya baskettränare, Stefan Lindblom:”Att det är fullt i Sporthallen när vi spelar hemmamatch är enormt stimulerande, men när vi också har åskådare på träningar – ja, det är man inte van vid!”

Det är väl lite av den basketkultur som finns i Råneå sedan 50-talet.

 

1992

Idrottens år! Heja IFK!

Seriesegrar i både basket och fotboll!

Efter serieseger i Div II basket blev det kval till Div I. I den sista kvalmatchen mot Kramfors på bortaplan hade IFK en chans att avgöra. En riktig ödesmatch! Vinnaren spelar i Div I. Men – trots proffsig uppladdning förlorar IFK Råneå matchen med 65-85 söndagen den 22 mars 1992. Ändå inga sura miner – i alla fall med lite distans till matchen – basketsäsongen 1991-92 har varit hellyckad. Tränaren Stefan Lindblom är ett klipp för klubben. Han har en gedigen tränarkarriär bakom sig och visar sig vara ett föredöme även på andra sätt än  att ”coacha” A-laget vid utbildning av andra ledare mm.

Superförstärkningar

Till säsongen 1992-93 tappar basketlaget en del spelare, bl.a. Robert Enström, Arne Zackrisson och Peter Larsson av olika anledningar.

Nyförvärven blir Stefan Hortlund, Petter Söderholm och Torbjörn Forsberg. Starka namn som alla tidigare spelat i Plannja. Stefan har tidigare blivit utsedd till Norrbottens bästa basketspelare.

Målsättningen för herrlaget är att vinna serien eller sämst bli tvåa. Det ger automatiskt kvalchans till Div I.

Damlag i basket

Det är svårt att ”orka” hålla igång ett damlag i basket men nu är det nystart igen efter ett års uppehåll. Tränare för damlaget är ”Jocke” Engström. Laget har börjat bra med fint träningsintresse och ett par riktigt meriterande segermatcher mot Sunderbyn och Vråken.

Fotboll

IFK Råneå är tillbaka i Div IV efter några års uppbyggnadsarbete. Det lovande pojklaget som blev juniorer men spelade med seniorer har nu vuxit till ett ”riktigt” fotbollslag.

Det var på håret att laget gick till kvalserien men väl där förlorade man inte en match.

En nygammal ordförande

IFK har fått en ”gammal” trotjänare tillbaka till posten som ordförande, Owe Höglund. De övriga i styrelsen är Sören Blom, Sten Sjöberg, Kent Höglund, Kenneth Norberg, Paul Jönsson och Krister Andersson.

Med idrottsframgångar följer alltid ett dilemma – pengar. Tiderna är dåliga. Sponsringen har gått ned i takt med lågkonjukturen men IFK hankar sig fram tack vare fritidsgården där idrottsungdomars föräldrar hjälper till att jobba. En annan inkomst som vi inte kan vara utan är – marknaden- och numera är det inte bara en marknad utan från och med 1992 arrangerar IFK både sommar- och höstmarknad.  

 

1993

IFK Råneå 70 år.

Basketlaget upp i Div I.

Fotbollslaget åker ur Div IV direkt efter bl.a. rekordförlust 12-0 i Arvidsjaur. Hoppsan!

 

1995

Div I satsningar i basket har stannat upp. Basketsektionen tog ett enigt beslut att inte anmäla ett lag till DivI. Orsaken är att ekonomin blir för ansträngd.

15-17 mars spelades nionde upplagan av Leos Cup med bl.a. finska lag. Leos Cup stipendiater är Henrik Wikberg och Linda Jacobsson.

 

1996:

Invigning av idrottsplatsen i Råneå. (kostnad 3,5 miljoner)

 

1997

Bo Enström utses till årets föreningsprofil. Ett välförtjänt pris till en riktig IFK:are. Leif Larsson är ordförande i IFK Råneå, Kjell Brännström ordförande i basketsektionen och Claus Thingvall ordförande i fotbollssektionen.

 

1998

75-års jubileum med stora festligheter.

 

1999

10 Augusti gästas IFK Råneå  av TV-laget. Trots miserabelt väder kom 800 personer. Rickard Sjöberg TV 4: Damernas favorit. Matchresultat 3-2 till Bengt Bedrups TV-lag.

Uppdaterad: 10 AUG 2007 11:04 Skribent: IFK

Sponsorer

Luleå Energi-200

LULEBO_green_org_vectoriserad_cmyk (2)

Postadress:
IFK Råneå
Lärarvägen 2, Lärarvägen 2
95531 Råneå

Besöksadress:
Lärarvägen 2, Lärarvägen 2
95531 Råneå

Kontakt:
Tel: 092410400
E-post: This is a mailto link

Se all info